Ποια είναι η ιστορία του κοσμήματος;
Οι πολύτιμοι λίθοι και τα κοσμήματα αποτελούν μέρος της ανθρωπότητας από πριν γραφτεί η ιστορία.
Ξεκίνησε όταν άρχισε ο χρόνος και ο άνθρωπος περπάτησε για πρώτη φορά στη Γη. Φυσικά, τα κοσμήματα που φορούσαν παλιά δεν ήταν φτιαγμένα όπως τα φτιάχνουμε εμείς σήμερα. Οι αρχαίοι άνθρωποι φορούσαν κοσμήματα από φτερά, οστά, κοχύλια και χρωματιστά βότσαλα. Αυτά τα χρωματιστά βότσαλα ήταν πολύτιμοι λίθοι και οι πολύτιμοι λίθοι έχουν θαυμαστεί για την ομορφιά και την αντοχή τους και έγιναν στολίδια. Τα διαμάντια δεν ήταν δημοφιλή έως ότου οι άνθρωποι έμαθαν πώς να τα κόβουν για να δείξουν τη λάμψη τους, κάτι που ξεκίνησε στην Ευρώπη κάπου γύρω στο 1300. Πολλοί τύποι κοσμημάτων που κατασκευάζονται ακόμα σήμερα ξεκίνησαν ως λειτουργικά αντικείμενα. Οι καρφίτσες και οι καρφίτσες προέρχονταν από τα κουμπώματα που συγκρατούσαν τα ρούχα. Δαχτυλίδια και μενταγιόν χρησιμοποιήθηκαν για πρώιμες σφραγίδες και σημάδια αναγνώρισης, κατάταξης και εξουσίας.
Το αρχαιότερο εύρημα κοσμήματος χρονολογήθηκε πριν από περίπου 25.000 χρόνια. Αυτό το απλό κολιέ από κόκαλα ψαριού βρέθηκε σε μια σπηλιά στο Μονακό. Τι σήμαινε αυτό το κολιέ; Ήταν για τον αρχηγό του χωριού ή για μάγο; Ίσως μια πριγκίπισσα να το φορούσε ως τρόπαιο που της χάρισε ο σύζυγός της για την απόκτηση ενός παιδιού. Μπορεί να μην μάθουμε ποτέ τον πραγματικό λόγο για την κατασκευή του δώρου, αλλά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη φαντασία μας και να προσπαθήσουμε να καταλάβουμε τον τρόπο που σκέφτονταν οι άνθρωποι εκείνες τις μέρες.
Η ανάγκη να νιώθουμε αποδεκτοί, να ανήκουμε, μπορεί να είναι εξίσου σημαντική με τις ανάγκες που εκπληρώνουμε στη φροντίδα του σώματός μας. Η αίσθηση της ταυτότητας και της αυτοεκτίμησης δεν είναι κάτι περιττό, επομένως το να ανήκεις αντικατοπτρίζει επίσης μια ανάγκη. Τα πρώτα στολίδια προήλθαν από το κυνήγι. δόντια, νύχια, κέρατα και οστά. Οι κυνηγοί πίστευαν ότι φορώντας τρόπαια θα τους έφερνε καλή τύχη για το επόμενο κυνήγι. Θυμηθείτε, το χωριό ζούσε καθημερινά με την αρετή ενός καλού κυνηγού και αυτό το άτομο άξιζε σεβασμό και προνόμια. Φυσικά, ο καλύτερος κυνηγός ήθελε να δείξει ότι είχε θάρρος και ανδρεία.
Στις πρώτες κοινωνίες, τα κοσμήματα φορούσαν ως φυλαχτά για να προστατεύουν από την κακή τύχη και τις ασθένειες. Το ασημένιο γιλέκο της πριγκίπισσας των ξωτικών προστάτευε τον Φρόντο από το κακό στις ιστορίες της περιπέτειάς του στη Μέση Γη. Ακόμη και σήμερα, ακούμε τις ιστορίες και τις περιπέτειες ανθρώπων πριν από πολύ καιρό που βρήκαν με κάποιο τρόπο την τύχη και την τύχη χάρη σε πολύτιμους λίθους και κοσμήματα. Από αυτούς τους μύθους εξελίσσονται κοσμήματα που γίνονται σύμβολα που πιστεύεται ότι δίνουν στον χρήστη τον έλεγχο της γονιμότητας, του πλούτου και της αγάπης. Τα κοσμήματα φοριόνταν για τις μαγικές τους ιδιότητες.
Τα κοσμήματα αργότερα δηλώνουν την ανθρώπινη σύνδεση και δέσμευση. Οι σκλάβοι φορούσαν βραχιόλια για να δείξουν σε ποιον ανήκουν. Οι βέρες συμβόλιζαν τη δέσμευση δύο ανθρώπων που είχαν ο ένας για τον άλλον. Κάποτε στην Ευρώπη μόνο οι πλούσιοι και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της εκκλησίας επιτρεπόταν να φορούν πολύτιμους λίθους. Αυτό ήταν σημάδι πλούτου και δύναμης. Οι απλοί κάτοικοι που επιθυμούσαν να τους μιμηθούν φορούσαν λιγότερο ακριβά κοσμήματα για να δώσουν χρώμα και λάμψη στις γιορτινές τους φορεσιές. Μερικές αφρικανικές φυλές σήμερα εξακολουθούν να φορούν τεράστια βύσματα για τα χείλη και παραμορφώνουν το στόμα του χρήστη. Αυτό γίνεται για να κάνουν τους άνδρες να φαίνονται πιο τρομακτικοί στη μάχη και τις γυναίκες τόσο άσχημες που οι άλλες φυλές δεν θα ήθελαν να τους κλέψουν. Έχετε δει τις γυναίκες στην Αφρική με το μακρύ λαιμό; Αυτό γίνεται προσθέτοντας ένα νέο δαχτυλίδι κάθε χρόνο από την παιδική ηλικία. Αυτό παραμορφώνει το πάνω μέρος του σώματος και κάνει τον λαιμό να φαίνεται μακρύτερος.
Ακολουθώντας τα ίχνη ή την εξέλιξη του κοσμήματος από τους αρχαίους κόσμους της Αφρικής στη Μεσόγειο, στη συνέχεια στην Ευρώπη και τέλος στις Ηνωμένες Πολιτείες, μπορούμε να δούμε πώς το κόσμημα εξελίχθηκε με την πάροδο του χρόνου και βρίσκεται στα κοσμηματοπωλεία σήμερα.
- by info.webdstudio
- 6 Απριλίου, 2022
- Κοσμήματα